Fondtapeter & bårder

Gör som på teatern, häng upp en fondtapet. Med en avvikande fondtapet kan du förändra rummets karaktär så att det får en bakgrundsvägg eller förgrundsvägg. Tänk på att mörka toner förminskar och får väggen att ”komma närmare”, vilket ger en intimare känsla. En ljus fondvägg får väggen att kännas längre bort och ger rummet en luftigare känsla. Fundera på om de är fönsterväggen eller kanske väggen bakom en soffa eller säng som du vill ge tyngd eller lyfta fram. 

Fond

Skapa rum i rummet med flera fondväggar. Till exempel ett mysigt hörn genom att sätta samma fondtapet på två mötande fondväggar och en avvikande tapet på de andra två mötande väggarna. Du kan också sätta samma fondtapet på två rakt motstående fondväggar och låta de andra två väggarna få en annan tapet.

Visst vågar du mer på en fondvägg, i en hall eller ett mindre rum där man vistas kortare tid, t ex en gästtoalett eller walk-in-closet. Och det är helt rätt, starkare färger och livligare mönster kan här ge en extra kick utan att bli tröttande. Tänk bara på att inte välja allt för stormönstrade tapeter om ytorna är väldigt små eller om det är lågt i tak, då kan mönstret ”försvinna”.

Trolla med bårder. Visst kan du leka med väggytorna genom att dela av väggen med en eller flera bårder och tapetsera med olika mönster och färger ovan och under bården. Varför inte prova att använda en hel tapetrulle som bård, t ex en tredjedel upp runt om på väggarna. Det är också populärt att göra tavelramar av smalare bårder direkt på väggen. Har du väldigt högt i tak kan du måla ner takfärgen en bit ner på väggen och sätta en bård där tapeten möter takfärgen, det ger en känsla av att taket inte svävar så högt.

Våra designers

Ingela Wingborg

Ingela WingborgAktuell med:
Eco Almost White  och alltid en ny byggtapetkollektion.

Jag med tre ord:
Snäll, glad och färgstark.

Inspireras av:
Öppet sinne – oväntat är bäst.

Eget motto:
Skönhet åt alla.

Förebild:
Kommer inte på nån…

På mina väggar:
Demokratisk röra, minst två tapeter i varje rum, bård i hallen. Mina tapeter, gärna enfärgat eller liten textur. Dovt eller skimrande.

Tycker om:
Musik, konst, folk och fotboll.

Dold talang:
Antagligen oljemålning.

Annat jag designat:
Väggmålning i Bingohall i Göteborg

Gör om fem år:
Snyggare Borosan med blanka färger, halvförsatta stora mönster i starka färger.

Madeleine Sidemo

Madeleine SidemoAktuell med:
Soft Surface.

Jag med tre ord:
Glad, ivrig och otålig.
Inspireras av:
Allt runt omkring mig.
Eget motto:
Lev i nuet.
Förebild:
Människor som gör insatser med goda intentioner.
På mina väggar:
På mina väggar sitter Eco Earth, Soft Surface.
Tycker om:
Inredning, musik, hitta på nya projekt i sommarhuset och lägenheten.
Dold talang:
Skulpterar.
Annat jag designat:
Textilier i tryck och vävt och underkläder.
Gör om fem år:
Hittar på nya projekt.