Färg & mönster

En färg upplevs olika beroende på omgivande färger, former och ljus. På en vägg förstärks skillnaden mellan olika färgers kulörton, ljushet och kulörthet. Normalt påverkas färgen på en mindre yta mer.

När du väljer Boråstapeter kan du vara trygg med att alla färger i våra kollektioner är noga färgmatchade och att de kombinationsförslag som ges i tapetböcker och inspirationsmaterial fungerar. Men tänk på att upplevelsen förstärks när tapeten kommer upp på en hel vägg. Färger upplevs starkare, småmönster kan se enfärgade ut på håll medan stora mönster kan bli mer dominanta. Försök att se tapeten i det rum du ska tapetsera – det går ofta att få låna hem en tapetbok eller provbit.

 

Vill du färgmatcha tapeterna i ett rum med ett angränsande rum, tänk på att olika gula färger kan spela dig ett spratt. Grått är en annan färg som kan upplevas på många olika sätt beroende på om den innehåller rött, blått eller gult. Fråga i butiken om du är osäker.

Andra oväntade färgeffekter som kan uppstå är t ex att golvlister som inte är helt vita kan upplevas som grå mot en starkt gul vägg, rosa mot en grön vägg, gula mot en grå vägg och nästan vita mot en mörkt röd vägg.

Färger påverkar oss på många sätt. De flesta av oss har en eller ett par färgfavoriter. Det kommer sig av både kulturella och social traditioner men också av minnen från starka upplevelser. De flesta människor gillar blått – men kanske inte på allt. Blåjeans och blåa väggar är ju inte samma sak.

Det finns varma och kalla färger också. Gula och röda färger uppfattas som ”varma” av oss svenskar medan blå och blågröna färger uppfattas som ”kalla.” Vitaktiga färger uppfattar vi som kallare än starkt kulörta färger, oavsett kulörton.

Vilket mönster är du på idag? Tack jag mår knallrött! Vårt humör kan påverkas av färger och mönster. Det sägs att man blir aktiv av rött och mönster, att grönt är lugnande och att enfärgade blå väggar i ett sovrum ger känslan av svalka. Men tiden upplevs i test gå lika fort oavsett rumsfärg, och man fryser lika mycket eller lite i ett rött rum som i ett blått.

Färgens tonstyrka har också betydelse. En milt grön färg är mer lugnande än en knallröd, med en intensivt ärtgrön färg försvinner den lugnande effekten. Även mängden av färger påverkar oss. En färgrik miljö kan ge uppfriskande stimulans, men blir färgerna för många och olika kan vi uppleva det som stressande.